Co ví o plýtvání jídlem mladá generace?

| Autor: - Iniciativa Zachraň jídlo | Rubrika: představujeme | Zdroj: -maj-, Vydáno dne: 17. 6. 2017 |

Celkem 80 žáků absolvovalo pilotní vzdělávací projekt iniciativy Zachraň jídlo, který se týká plýtvání potravinami.

Školní projekt Zachraň jídlo (foto Jana Čerevková)

Žáci ve věku 13–15 let monitorovali, kolik jídla se vyhodí u nich doma v kuchyni, za úkol dostali vymyslet "záchranářský" recept z potravin, které se v jejich domácnostech nejčastěji vyhazují, nebo nafotit zajímavé tvary ovoce a zeleniny, na které narazili při nakupování.

Logo vzdělávacího projektu Zachraň jídlo“Jsem mile překvapená, že žáci o tuto tematiku měli velký zájem. Někteří studenti se rovnou chtěli přidat k naší iniciativě a ptali se, jakým způsobem nám mohou pomoct,” říká Veronika Kučerová z iniciativy Zachraň jídlo, která spolu s Davidem Hájkem pilotní projekt vymyslela. Výukové hodiny proběhly v průběhu jara ve čtyřech třídách na Základní škole Kladská a na Gymnáziu prof. Jana Patočky v Praze.

Podle Veroniky Kučerové má mnoho dětí zkušenosti s pěstováním zeleniny například na chalupách společně s rodiči či prarodiči. Obvykle mají z výpěstků zvláštních tvarů radost a vnímají přísná estetická kritéria supermarketů jako zbytečnost, která způsobuje nadměrné plýtvání jídlem.

“Děti byly z vyučovacích hodin nadšené. Dozvěděly se spoustu nových a praktických věcí (a já také). Dokonce za mnou poté přišla jedna ze žaček s nápadem, že by chtěla udělat ve škole projekt na lepší třídění odpadů. Hodiny měly vliv na postoje a hodnoty dětí, za což jsem opravdu ráda,” říká učitelka Petra Dufková z Gymnázia prof. Jana Patočky.

Školní projekt Zachraň jídlo (foto Jana Čerevková)Tento pilotní projekt je první vlaštovkou, díky níž se Zachraň jídlo chce dozvědět informace o tom, jak vyhazování jídla vnímá mladá generace. Během hodin se diskutovalo a na závěr žáci vyplnili dotazník o svém chování. Informace o přístupu mladých lidí k vyhazování potravin zúročí Zachraň jídlo během podzimní soutěže zaměřené na věkovou skupinu 13–18 let, která vtipnou formou upozorní na problém vyhazování jídla na úrovni spotřebitelů.

● V rámci pilotního projektu vznikla brožura Neplýtvej a yes, která nabízí informace a rady, jak se chovat zodpovědně k jídlu: například jak správně skladovat potraviny v lednici.

● Podle výzkumů veřejného mínění se nejvíc k vyhazování jídla přiznávají mladí lidé mezi 18–29 lety, kteří podle statistik patří k největším „plýtvačům“. O chování teenagerů nemáme v tomto smyslu relevantní informace. Vzhledem k tomu, že jsou budoucími spotřebiteli, je ale vzdělávání o ekologických následcích plýtvání jídlem důležité.

● Iniciativa Zachraň jídlo vznikla v roce 2013 a zabývá se efektivním využíváním jídla možnostmi, jak neplýtvat. Více na www.zachranjidlo.cz


ADAM.CZ (www.adam.cz.cz) - zpravodajský a informační servis sdružení dětí a mládeže
Adresa článku: http://www.adam.cz/clanek-2017060033-co-vi-o-plytvani-jidlem-mlada-generace.html

Kliknutím Vytisknout tuto stránku