Prověřit své znalosti šifer a rébusů můžete, zúčastníte-li se samotného závodu Prahou plnou strašidel, který pro veřejnost každoročně pořádají skauti a skautky.

    Letos již 12. ledna prozradí šifry a hádanky závodníkům místa, na kterých se skrývají pražská strašidla. Účastníci je musí najít a použít na ně také správně vyluštěné zaklínadlo.

    Prahou plnou strašidel se můžete vydat obvykle druhou lednovou sobotu (strasidla.net, foto archiv akce 2014) Závodu se obvykle účastní především skautské a jiné dětské oddíly, kde skupinky tvoří vždy dvě až tři děti ve věku od 7 do 16 let. Závod pro veřejnost má volnější pravidla a může si ho vyzkoušet kdokoliv, kdo dorazí – třeba děti s rodiči či prarodiči nebo skupiny kamarádů.

    Prahou plnou strašidel se můžete vydat obvykle druhou lednovou sobotu (strasidla.net, foto archiv akce 2014) Šifrovací závod končí slavnostním vyhlášením nejlepších týmů v jednotlivých kategoriích, kterému předchází přehlídka všech strašidel a volba nejlepšího strašidla roku, MISS HUHULA 2018 – o vítězi rozhodují hlasováním všichni závodníci.

    Historie Prahy plné strašidel se začala psát v listopadu roku 1983 na Betlémském náměstí. Z prvního ročníku, komorní akce o 17 účastnících, se časem vyvinul závod se stovkami účastníků a příznivců.

    Přehled kategorií:
    – závod hlídek oddílů: přihlašování předem, 3 kategorie podle věku (11 – 16 let), hlídka má 2 – 3 členy, max. čas závodu 2 hodiny
    – závod dospělých: přihlašování předem, ročník 2001 a starší, hlídka má 2 – 5 členů, max. čas závodu 2 hodiny
    – závod veřejnosti: přihlašování na místě, věk neomezen, max. počet členů hlídky 5, doprovod dospělé osoby, neomezený čas závodu

    Více o závodu naleznete na www.strasidla.net

    Autor