Cena Karla Velikého pro mladé Evropany 2018 byla 8. května udělena polskému projektu Worcation, který umožňuje mladým lidem poznávat historii zajateckého tábora z druhé světové války.

    Evropská Cena Karla Velikého pro mládež má za cíl podporovat rozvoj evropského povědomí mezi mladými lidmi a jejich smysl pro evropskou integraci. Je udělována projektům, které podporují vzájemné porozumění, posilují rozvoj společného povědomí o evropské identitě a nabízejí praktické příklady soužití Evropanů jako jednoho společenství.

    Pozvánku na slavnostní předávání ceny, které se konalo v německých Cáchách 8. května 2018, dostali zástupci všech 28 projektů, které zvítězily v národních kolech. Vítězné týmy za celou EU získaly peněžní ceny v hodnotě 7500, 5000 a 2500 eur.

    Letošní vítězové

    První místo – Polsko – Worcation
    V rámci tohoto projektu přicházejí mladí lidé z různých zemí do bývalého zajateckého tábora Stalag VIII A, který se nachází na obou březích Lužické Nisy v německém Görlitz a polském Zgorzelci. O životě bývalých vězňů se dozvídají jednak díky archeologickým pracím, kterých se účastní, a také z rozhovorů s potomky.

    Druhé místo – Itálie – Juvenilia
    Tento projekt si klade za cíl podnítit v mladých lidem zájem o operu, balet a divadlo. Jeho protagonisté pravidelně organizují kulturní setkání v různých evropských městech. Snaží se vyjednávat slevy na vstupenky do divadel a oper, aby si je mohli dovolit i mladí. Pro účastníky organizují také ​​setkání s umělci či prohlídky zákulisí. Mladí lidé tak mají možnost nejen poznávat evropskou kulturu ale spřátelit se s těmi, kteří mají podobné zájmy.

    Třetí místo – Malta – Never arrive 2
    Třetí cenu si odnesla Farah Abdullahi Abdi původem ze Somálska, která byla ze své země nucena uprchnout a dostala se na Maltu. Vydala již dvě knihy popisující peripetie uprchlíka žádajícího o azyl v EU. Svým čtenářům chce ukázat, že uprchlíci nechtějí do Evropy přinášet chaos, ale jsou připraveni se integrovat a pracovat na jejím rozvoji. Farah Abdullahi Abdi se účastní debat se studenty po celé Evropě nabízejíc jiný pohled na fenomén uprchlíků.

    Vítězem národního kola Ceny Karla Velikého pro mladé Evropany v Čechách se stal projekt 85. Mezinárodní zasedání European Youth Parliament.

    Cena Karla Velikého pro francouzského prezidenta E. Macrona
    Cena Karla Velikého, která se uděluje již od roku 1950 výjimečným Evropanům, je letos určena Emmanuelu Macronovi. Francouzský prezident si ji zasloužil za svou „vášeň a zanícení pro Evropu“. Převezme ji ve čtvrtek 10. května. V roce 1991 se nositelem Ceny Karla Velikého stal Václav Havel.

    Zdroj: http://www.europarl.europa.eu

    Autor