Podzim na Instagramu bude patřit prázdným talířům, a to díky soutěži, kterou pořádá iniciativa Zachraň jídlo. Upozorní na plýtvání jídlem mladou generaci ve věku 13 – 18 let.

    Tito mladí lidé se sice zajímají o lifestyle, méně ale už o dopady svého spotřebitelského chování. V rámci propagace soutěže se Zachraň jídlo spojí s hvězdami Instagramu a Youtube.

    Soutěž #vylizto se uskuteční od 6. do 20. listopadu 2017. Princip je jednoduchý: smyslem je vyfotit svůj prázdný vyjedený talíř, umístit fotku na Instagram, označit ji hashtagem #vylizto a otagovat @zachranjidlo. Tři vylosovaní výherci se mohou těšit na večeři společně se členy iniciativy Zachraň jídlo a s hvězdami Instagramu: Nicole a Lucií Ehrenbergerovou (A Cup of Style), Anie Songe a Kate Rezkovou. Příspěvkem na Instagramu soutěž podpoří také oblíbený Kovy, Pedro a Weef.

    Smyslem soutěže je upozornit na plýtvání potravinami mladé lidi. Základní informace o důsledcích vyhazování jídla se dozví na stránce www.vylizto.cz, kde jsou také umístěna podrobná pravidla soutěže a rady, čím může každý přispět, aby se plýtvalo méně.

    „Od soutěže si slibujeme, že se nám podaří přilákat pozornost mladších ročníků, ke kterým ještě zpráva o existenci Zachraň jídlo nepronikla. Doufáme, že nás začnou sledovat a že se v budoucnu zapojí do našich aktivit,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, která má na starosti komunikaci.

    „Samozřejmě se mohou zúčastnit i lidé starší 18 let. Zvolili jsme ale takový způsob komunikace a propagace soutěže, který má blízko právě k takzvané generaci Z. Vytvořili jsme i zábavné video, které se bude promítat na základních a středních školách,“ popisuje Adam Podhola, koordinátor aktivit iniciativy Zachraň jídlo.

    Mladí lidé a výzkumy o plýtvání jídlem
    Podle britské instituce WRAP se mladí lidé mezi 16 až 24 lety řadí mezi skupinu, které plýtvá nejvíce (42 %) společně s rodinami, které mají děti mladší šestnácti let (45 %) (WRAP, 2007). Podle českých výzkumů je tato generace méně obeznámena s problematikou vyhazování jídla a má velký potenciál ke změně chování (CVVM).

    Přesné informace o tom, kolik jídla mladí lidé v Česku vyhazují, bohužel neexistují. Na podzim roku 2017 uspořádalo Centrum pro výzkum veřejného mínění spolu s iniciativou Zachraň jídlo dvě focus groups s mladými lidmi ve věku 15 – 18 let. Mimo jiné se probíralo téma plýtvání doma versus ve školních jídelnách, přičemž se ukázalo, že v domácnostech se plýtvá nejčastěji proto, že se uvaří příliš jídla a zbytky se pak “zapomenou někde v lednici”, zatímco ve školních jídelnách je to zejména proto, že studenti nejsou spokojeni s výběrem a kvalitou připravovaných potravin. To odpovídá i zahraničním studiím, které se tématem potravinového plýtvání ve školních jídelnách zabývají (např. Cohen et al., 2013; Haas et al., 2014; Blondin et al., 2014).

    www.vylizto.cz
    zachranjidlo

    #vylizto
    @zachranjidlo

    Autor