Slyšeli jste někdy skautskou písničku, v níž se zpívá „Stály báby u vesnice, divily se převelice – že mám nahá kolena“? Právě tu složil učitel František Kňourek.

    František Kňourek jako učitel se svojí třídou v Charvátské Nové Vsi na BřeclavskuFrantišek Kňourek - učitel, autor divadelních her, skladatel a nadšený propagátor skautingu na Břeclavsku (1882 – 1936) Nebo tu o Poštorenské kapele, která „hraje pěkně zvesela…“ Jeho písničky zná snad každý skaut nebo tramp…

    František Kňourek ale také psal divadelní hry, byl výtečný řečník, sokol a velký vlastenec. A kromě učitelování se stal propagátorem skautingu na Břeclavsku a jakýmsi manažerem Poštorenské kapely.

    Jeho životopis vydá na mnoho stran, a přesto byl v Charvátské Nové Vsi, kde strávil velkou část života, téměř zapomenut. Jeho děti a vnuci jsou totiž rozprášeni daleko po světě, a tak i hrob z místního hřbitůvku málem zmizel.
    Sobota Františka Kňourka - program vzpomínkového dne 12. listopadu v Břeclavi a okolí připravili skauti ze střediska SvatoplukPozvánka na Sobotu Františka Kňourka - bohatý program vzpomínkového dne 12. listopadu 2016 Břeclavští skauti jej však vykoupili a nechali udělat novou desku, která bude slavnostně odhalena 12. listopadu 2016.
    A nejen to – nastudovali Kňourkovu divadelní hru, kterou budou právě v tento den také hrát pro veřejnost, a navíc připravili zábavné odpoledne pro děti…

    Určitě si nenechte bohatý program ujít!

    Jako závdavek se můžete podívat na video, které o Františku Kňourkovi břeclavští roveři natočili:

    #kňourkujeme

    Autor