Také letos Junák – český skaut vydal výroční zprávu, která veřejnost seznamuje s děním ve skautském hnutí za uplynulý rok.

    „Skautskému hnutí se daří – o tom svědčí stále stoupající počet členů, zájem o skauting ze strany rodičů, stovky akcí a projektů po celé republice nejen pro všechny věkové kategorie skautů a skautek, ale také pro veřejnost. Skauti jsou dnes už nedílnou součástí společenského života naší země. Dlouhodobě se nám také daří pravidelně se účastnit mezinárodních skautských akcí,“ uvádí Josef Výprachtický, starosta Junáka – českého skauta.

    Skautský rok se pravidelně nese zejména v duchu společných setkávání se, ten loňský byl významný účastí českých skautů na mezinárodním skautském setkání Jamboree v Japonsku. V roce 2015 také přibylo nejvíce skautů a skautek za posledních 25 let.

    Výsledky celostátního průzkumu veřejného mínění agentury IPSOS potvrdily, že Junák – český skaut je nejznámější organizací pro volnočasové aktivity dětí a mládeže v České republice a že více než 80 procent rodičů by své děti podpořilo v zájmu o vstup do skautského oddílu. O tom, jak významná je role skautských dobrovolníků, kteří se ve svém volném čase věnují dětem, svědčí také závěry výzkumu projektu SAFE – Systému evidence a ohodnocení dobrovolnické práce, který doložil, že skautští dobrovolníci ušetří státu více než jednu miliardu korun ročně.

    Věděli jste, že skauti pořádají nejvíce táborů v Česku? Loňské léto strávilo na více než tisícovce skautských táborů téměř 27 tisíc dětí.

    Během roku 2015 skauti vytvořili kompletní elektronický archiv všech čísel časopisu Skaut – Junák – nejstaršího dosud vycházejícího periodika pro mládež u nás.

    Také další informace týkající se například rozsahu a kvality skautského vzdělávání; prosincové návštěvy předsedy světového skautského výboru; více o struktuře, vedení a hospodaření organizace naleznete v elektronické podobě výroční zprávy.

    Více na www.skaut.cz

    #skaut

    ⛺ #tabory

    Autor