Publikujeme rozhovor s Karolínou Puttovou z České rady dětí a mládeže (ČRDM) o hře Sametky, inspirované geocachingem a naší nedávnou minulostí.

    Druhý ročník dobrodružné hry, která soutěžící provede po příbězích druhé poloviny dvacátého století, začne 21. srpna. Hledat kešky s příběhy bude možné až do listopadu. Zapojit se mohou jednotlivci, dětské oddíly i třídní kolektivy. Podrobnosti najdete ZDE a na facebookových stránkách hry ZDE.

    První ročník Sametek se konal loni na podzim. Jaká byla účast a jak hra probíhala?
    První ročník Sametek probíhal od konce září do konce listopadu 2014. Nakonec byly rozmístěny dvě stovky schránek s příběhy ve všech krajích České republiky. Chtěli jsme, aby sametky byly na místech, která s jejich příběhy souvisí, a tak je hráči mohli najít přímo v rodišti významných osobností Sametové revoluce nebo třeba na kopci s výhledem na místo, o kterém příběh ve schránce vyprávěl. Každý mohl využít interaktivní mapu na www.sametky.cz, na které byla vyznačena všechna místa, na kterých byly sametky ukryty. Na stránce konkrétní sametky byl pak podrobný popis místa, kde je sametka ukryta, a také GPS souřadnice, které mohli využít majitelé navigací a chytrých telefonů. Kdo se chtěl do hry zapojit, mohl se na stránce sametky.cz registrovat a zadávat pod svou přezdívkou šestimístné kódy, které byly uvedeny na každé sametce. Takto se do soutěže o ceny zapojilo více než 500 jednotlivců nebo minitýmů. Měli jsme však zprávy, že sametky nacházeli i lidé, kteří se nakonec do soutěže nezapojili.

    Kdo s nápadem vytvořit hru inspirovanou geocachingem a naší nedávnou minulosti přišel?
    Již delší dobu spolupracujeme s historikem Petrem Piťhou. Spolupracovali jsme s ním například na projektu Stromy Anežky České, kdy dětské organizace po celé ČR vysadily přes sto lip na počest narození světice. Pan profesor se pak v jednom z našich dalších inspirativních setkání v souvislosti s 25. výročím Sametové revoluce vyslovil, že by rád našel způsob, jak dětem představit a ukázat místa, kde se děly podstatné i méně podstatné události Sametové revoluce. A odtud už byl kousek ke geocachingu a hledání ukrytých schránek. Vše se podařilo a jedna ze schránek ukrývala také příběh profesora Piťhy a jeho dobrodružství a odboj se studenty na VŠ.
    Lidé se nás ptali, proč jsme pojmenovali schránky s příběhy „po tom broukovi“. Název však vznikl ze spojení slov SAMETové vzpomínKY nebo SAMETové kešKY , a protože odkazuje k nosnému námětu celé hry, rozhodli jsme se podobnost s broukem přehlédnout.

    Kdo vlastně všechny ty schránky rozmístil?
    Schránky rozmístili desítky dobrovolníků z členských organizací ČRDM, přátelé, sympatizanti. Podobně tomu bude i v letošním roce, kdy nám nabídli pomoc i učitelé občanské výchovy a společenských věd.

    Co obsahují schránky, které budou účastníci hry hledat?
    Podtitul letošních Sametek Od srpna k listopadu naznačuje, že schránky budou obsahovat příběhy od srpna 1968 do listopadu 1989. Máme velkou radost, že spolupráci na shromažďování příběhů přislíbily renomované organizace, které se věnují moderní historii a mají zásobu autentických příběhů pamětníků. Díky tomu se ve schránkách objeví části přepisů záznamů profesionálních rozhovorů s pamětníky, redakční zpracování příběhů pamětníků či vyprávění rodičů a prarodičů žáků základních a středních škol nebo třeba přepisy projevů. Věříme, že vyprávění známých i neznámých lidí, neobyčejných i na první pohled obyčejných příběhů pomůže hlavně mladým lidem přiblížit atmosféru té doby – odtažité, vzdálené doby – pomůže jim představit si, jaké to bylo anebo třeba vzbudí zájem o to, jak prožívali toto období jejich nejbližší.
    Díky spolupráci se společnostmi Antikomplex, Člověk v tísni, programem Jeden svět na školách, Knihovnou Václava Havla či společností Post Bellum a jejich projektu Místa paměti národa mohou Sametky nabídnout kvalitní vzdělávací obsah, který může být zajímavý pro pedagogy jako doplnění či oživení výkladu občanské výchovy a dějepisu i pro neformální vzdělávání dětí a mladých lidí ve volném čase. Také proto jsme se letos rozhodli pro rozšíření kategorií a vyhlašujeme i hru pro oddíly a podobné více či méně organizované skupiny dětí a mladých lidí a také zvláštní kategorii pro školní třídy.

    Karolína Puttová s herečkou Bárou Štěpánovou, která si na snímku pročítá svůj příběh určený pro jednu ze Na které období dějin je letos hra zaměřena? Mění se nějak oproti loňskému roku třeba důraz na téma, události nebo osobnosti?
    Jak už jsem naznačila, letošní příběhy se budou týkat období od srpna 1968 do listopadu 1989. Ve schránkách budou různé formy životopisných příběhů známých osobností, disidentů, chartistů, ale také studentských vůdců z období kolem listopadu 1989, příběhy občanských iniciativ a popisy událostí, které se staly před listopadem 1989, ale i popisy událostí, které se odehrály v listopadu 1989 v různých městech České republiky. Jsme moc rádi, že o sdílení informací o Sametkách projevila zájem např. Asociace občankářů nebo server Moderní dějiny, a tak doufáme, že se tím hledání sametek dostane do plánů pedagogů na počátek příštího školního roku.
    Zajímavým zpestřením bude v letošním roce i novinka, která vychází ze spolupráce se společností Post Bellum. Na některých místech bude možné si prostřednictví speciální aplikace, která je ke stažení na www.mistapametinaroda.cz, vyslechnout tříminutový autentický záznam z rozhovoru s pamětníkem. Schránky tedy letos svým způsobem promluví.

    V které části republiky je možné kešky nacházet a jak je to časově náročné?
    Podobně jako v prvním ročníku budou schránky umístěné po celé České republice. Časová náročnost bude záviset především na místě bydliště, ochotě a možnostech hráče. Do hry o ceny bude zařazen každý, kdo se po zahájení hry, tedy po 21. srpnu, zaregistruje na www.sametky.cz jako jednotlivec, skupina či třída, najde alespoň jednu sametku a její unikátní kód, uvedený na schránce, zadá do seznamu na webu.

    Co čeká na vítěze a jak budou vybíráni?
    Vítěze čekají krásné ceny od spolupracujících organizací – např. program pro třídu Havel v kostce v Knihovně Václava Havla, film o roce 1989 s názvem 1989: Z deníku Ivany A. a o občanské iniciativě 80. let s názvem České děti z produkce společnosti Člověk v tísni anebo Dárkový box Příběhy 20. století. Atraktivní dárky do hry věnovali i partneři letošních Sametek – jsou to např. stolní hry od společnosti Mindok, chytré telefony Aligator, poukázky od Parfumerie Fann nebo zážitky od společnosti Coody Outdoor nebo Play across Prague. Seznam odměn bude na stránkách hry před zahájením hry 21. srpna 2015. Oproti minulému roku jsme se rozhodli, že výherce vylosujeme po skončení soutěže. Vyhrát tedy může každý, kdo se po zahájení hry zaregistruje na stránkách www.sametky.cz, najde alespoň jednu sametku a její kód uvede do seznamu na stránkách hry.

    Vzhledem k tomu, že jde o druhý ročník, jak zaujal ten předchozí? Dostali jste nějakou zpětnou vazbu, ohlasy?
    Díky tomu, že každá ze sametek má na webu hry svoji stránku, na kterou mohou hráči psát své komentáře, nasbírali jsme ohlasů stovky. Místa, která hráči hodnotili jako obzvlášť krásná, jsme se rozhodli zachovat i pro letošní ročník, podobně jako nejlépe hodnocené příběhy. Také jsme se na základě zpětné vazby rozhodli rozšířit herní kategorie o skupiny dětí a mladých lidí a školní třídy.


    Psáno pro internetový portál EDUin. Rozhovor uveřejňujeme s laskavým svolením autorky.


     

    Autor