Hledání Sametové revoluce, Byli jsme u toho aneb Třetí obnova Junáka, Sametky.cz vyprávějí…

    V posledním letošním čísle zpravodaje ČRDM „Archa“ se sešlo povícero příspěvků, které se tak či onak dotýkají výročí, jež během listopadu rezonovalo snad všemi médii v ČR: pětadvacet let od událostí, které znamenaly konec komunistického režimu v naší zemi. A tak v záhlaví Archy č. 6/2014 stojí vedle sebe dvě témata: Pokud možno s úsměvem a Sametová revoluce po 25 letech. Jako by se po té dlouhé době znovu usmál smajlík z rozšafného loga Občanského fóra…

    „V pátek 17. listopadu 1989 jsem z Národní odešel včas,“ píše ve svém úvodníku, nadepsaném Revoluce začala v klubovně, předseda Asociace TOM Tomáš Novotný. A hned pokračuje: „Nestydím se přiznat, že jsem nijak netoužil dostat po hubě. Slzný plyn jsem ochutnal už v Palachově týdnu pár měsíců předtím, vodní děla mě tehdy v zimě pokropila taky. Nemusel jsem mít zrovna všechno. Mířil jsem ten pátek do hudebního klubu v Koněvově ulici, Burian tam měl zpívat a Svěrák povídat o tom, jak je to s přestavbou a glásností podle Gorbačova u nás, v Jakešově…“

    Zmíněný úvodník je vlastně jednou z tzv. Sametek – vzpomínkových příběhů, které Česká rada dětí a mládeže nabídla formou geocachingové hry dnešní mladé generaci. V rámci projektu Sametky ukryli organizátoři po celé České republice dvě stovky schránek s pamětnickými texty, které účastníci soutěže hledali pomocí GPS navigací. Poslední letošní Archa vám tudíž předkládá rozhovor s místopředsedou ČRDM Ondřejem Šejtkou, hlavním koordinátorem Sametek – a nádavkem úryvky tří dalších „sametových“ příběhů… Můžete si tu prohlédnout dobové snímky z historicky třetího obnovení Junáka i pár fotek ze zapomenutého kufru Petra Molky. S Hnutím Brontosaurus se v textu Kámen ke kameni vydáte proti proudu času… a v anketě Archy se dozvíte, jakou esemesku o Sametové revoluci by poslali polistopadovým generacím bohemista Petr Piťha, socioložka Jiřina Šiklová či předseda ČRDM Aleš Sedláček.

    Zajímavé vyprávění vás pod titulkem Anadé – aneb Barmou bez boty, ale s úsměvem zavede do exotické země, kde nyní pobývá (na stáži programu GLEN) absolventka kulturologie Šárka Maroušková; Arše její příspěvek poskytl INEX – Sdružení dobrovolných aktivit. Již zmíněné Hnutí Brontosaurus vás nechá ochutnat svůj narozeninový Dort, rozkrájený na festivalu v Telči, kde oslavilo 40 let svého činorodého trvání. V tradiční rubrice Archy se vám představí Česká debatní společnost; dozvíte se také, jaké vzdělávací hrátky čekají návštěvníky tomíckých chalup, jaký byl letošní ročník projektu 72 hodin – i to, co vyplynulo z jednání, jež s představiteli ČRDM vedli zástupci tří saských organizací, provozujících síť mládežnických ubytoven.

    Ke čtení a k prohlížení je toho ale v „sametové“ Arše víc. Což ostatně sami poznáte díky její elektronické verzi uveřejněné pod tímto článkem: stačí jen trochu pohnout myší, kliknout…


    #zpravodaj_Archa

    ARCHA Archa je název nekomerčního bezplatného zpravodaje o výchově a využití volného času dětí a mládeže, který od roku 1999 vydává Česká rada dětí a mládeže (ČRDM). Archa vychází v tištěné podobě a v elektronické verzi, uveřejňované na internetovém serveru ADAM.cz. Svým obsahem Archa plní především roli „výkladní skříně“ ČRDM, jejích členských sdružení a jejich rozmanitých aktivit. Jedinečnost Archy tkví v tom, že dlouhodobě a soustavně nejen mapuje události důležité pro mikrosvět spolkové práce s dětmi a mládeží, ale přichází i s vlastními tématy, k nimž hledá – a nachází – „zpětnou vazbu“ ze zmíněných sdružení. V Arše se lze dočíst o mnoha uskutečněných projektech, k nimž náleží kupř. „Sametky“, „Cena Přístav“, „72 hodin“ nebo dříve „Bambiriáda“, „Stromy Anežky České“ apod. Své místo ve zpravodaji Archa mají i články o akcích úžeji spjatých s nadnárodní mládežnickou formací Evropské fórum mládeže, jejímž členem ČRDM je (kupř. „Strukturovaný dialog – Kecejme do toho“), respektive o akcích s výrazně evropským přesahem – „Evropské karty mládeže EYCA“ aj.).

    Všechna čísla Archy najdete ke stažení ve formátu PDF na stránce www.crdm.cz/archa kde naleznete také tematické oblasti, jimž se budou věnovat další plánovaná čísla.
    Informaci o nových číslech Archy můžete získat rovněž prostřednictvím služby RSS feed. Objednat nebo zrušit zasílání avíza na nově vyšlá čísla Archy lze prostřednictvím formuláře na adrese shortlinks.crdm.cz/registrace-e-archa.

    Autor