Říká se nám „kotlíkáři“ – tak znělo téma první letošní Archy (č. 1/2014).

    Jeho podobu tentokrát pomohly vytvářet příspěvky od České tábornické unie, Junáka – svazu skautů a skautek, Ligy lesní moudrosti, Asociace turistických oddílů mládeže či Royal Rangers. „Dodnes vzpomínám na první usínání s oblohou plnou hvězd nad hlavou a na souhvězdí, která se mě kamarádi snažili naučit. Zajímavou zkušeností bylo také první společné vaření, kdy každý přidal svoji potravinu do společného kotlíku. Možná právě proto mi výraz kotlíkáři nepřijde hanlivý. Je to pro mne vzpomínka na společnou ochotu a obětavost, pomoc,“ píše ve svém úvodníku vedoucí Jihočeské tábornické školy Jiří „Wohryzek“ Zatřepálek.

    „Není to už jen hra na „jako“, ale je to opravdové vaření na ohni, opravdové štípání dříví, opravdové stavění stanu. Není v dosahu rodič, který hned hasí každý nápad a problém ještě v zárodku, takže se tam (v divočině) děcka učí i zodpovědnosti za sebe sama. Když si totiž třeba postavíš špatně stan nebo přístřešek a v noci sprchne, je to tvůj problém a musíš ho řešit.
    A taky se učí zodpovědnosti za druhé, za ty mladší, učí se sounáležitosti. Protože tam venku je odkázaný jeden na druhého. A tak je normální pomoct si navzájem, podělit se o bagáž nejmladšího, když už nemůže, dát napít kamarádovi…,“
    vystihla obsah tematicky zaměřených stránek Archy náčelní Junáka Michala K. Rocmanová – Káča.

    K danému námětu podotknou své i člen rozšířeného náčelnictva Ligy lesní moudrosti Jiří Macek – Čiksika (rozhovor Stylově, malebně), Tomek Hurt z TOM Dakoti (Tomíci z Lípy a narozeninové táboření), či Pavel Tůma ze 14. Přední hlídky Royal Rangers z Vyššího Brodu (Jak jsme ulovili kotlík). Plameny ohňů praskajících „pod širákem“ ovšem probleskují i dalšími příspěvky – třeba rozhovorem s předsedou Chmelnického dětského klubu Otto Vokálem v rubrice Představujeme nebo odpověďmi na anketní otázku (znovu Jiří Macek, vedoucí spolku Keltoviny Martin Štulla a Jáchym Topol, programový ředitel Knihovny Václava Havla).

    Archa se mimoto vrací k některým zajímavým akcím, které proběhly koncem loňského roku (třebíčská CVVZ, Cena Přístav 2013, česko-izraelská výměna mládeže, vánoční česko-slovenská spolupráce organizovaná chrudimskými spolky) a pochopitelně i počátkem toho letošního (setkání zástupců neziskovek Pardubicka s poslanci a senátory, podpis smlouvy ČRDM s Pojišťovnou Kooperativa, navázání další spolupráce s profesorem Petrem Piťhou, známým čtenářům Archy mj. z projektu Stromy Anežky České, apod.)

    Únorový sešit Archy si všímá i aktuální činnosti vyvíjené skupinou ČRDM „Stát“ (Noví vládcové republiky mají šanci se ukázat. Vystačíme s málem, ale…) či pozornosti, věnované legislativě (Novela vyhlášky o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, S registrací pobočného spolku do rejstříku ještě počkejme nejméně do poloviny února), stejně jako novinkám týkajícím se projektu Strukturovaný dialog mládeže (KDT: Co chystáme v roce 2014?) a zajímavostem z prostředí EYCA (Evropské karty mládeže EYCA ve Skotsku).

    V nové Arše je toho ke čtení a prohlížení zkrátka víc – stačí jen sklouznout myší o trochu níž…


    QR kód mobilní verze Archy


    Archu č. 1 si můžete ve formátu pdf prohlédnout na:
    http://crdm.cz/wp-content/uploads/archa-2014-1.pdf


    Témata jednotlivých čísel letošní Archy spolu s termíny jejich uzávěrek naleznete ZDE


    #zpravodaj_Archa

    ARCHA Archa je název nekomerčního bezplatného zpravodaje o výchově a využití volného času dětí a mládeže, který od roku 1999 vydává Česká rada dětí a mládeže (ČRDM). Archa vychází v tištěné podobě a v elektronické verzi, uveřejňované na internetovém serveru ADAM.cz. Svým obsahem Archa plní především roli „výkladní skříně“ ČRDM, jejích členských sdružení a jejich rozmanitých aktivit. Jedinečnost Archy tkví v tom, že dlouhodobě a soustavně nejen mapuje události důležité pro mikrosvět spolkové práce s dětmi a mládeží, ale přichází i s vlastními tématy, k nimž hledá – a nachází – „zpětnou vazbu“ ze zmíněných sdružení. V Arše se lze dočíst o mnoha uskutečněných projektech, k nimž náleží kupř. „Sametky“, „Cena Přístav“, „72 hodin“ nebo dříve „Bambiriáda“, „Stromy Anežky České“ apod. Své místo ve zpravodaji Archa mají i články o akcích úžeji spjatých s nadnárodní mládežnickou formací Evropské fórum mládeže, jejímž členem ČRDM je (kupř. „Strukturovaný dialog – Kecejme do toho“), respektive o akcích s výrazně evropským přesahem – „Evropské karty mládeže EYCA“ aj.).

    Všechna čísla Archy najdete ke stažení ve formátu PDF na stránce www.crdm.cz/archa kde naleznete také tematické oblasti, jimž se budou věnovat další plánovaná čísla.
    Informaci o nových číslech Archy můžete získat rovněž prostřednictvím služby RSS feed. Objednat nebo zrušit zasílání avíza na nově vyšlá čísla Archy lze prostřednictvím formuláře na adrese shortlinks.crdm.cz/registrace-e-archa.

    Autor