Ke krádeži filatelistických skvostů mělo dle oznamovatele dojít v období od desátého do čtrnáctého dubna z uzamčené kanceláře v ulici Bolzanova v Praze 1.

    Pošta českých skautů 1918 - dopisnice (odeslaná iniciátorem skautské kurýrní služby Josefem Rösslerem-Ořovským, adresát byl předsedou Klubu českých filatelistů a skaut - kurýr patřil do známé umělecké rodiny Strettiů, detail)

    Dvě sbírky s názvy Pošta Českých skautů 1918 a Sněm Karpatské Ukrajiny 1939 obsahovaly celkem třicet stránek alb známek, jejichž uměleckou hodnotu okradený vyčíslil na dva miliony korun.

    Více informací včetně obrazové dokumentace naleznete na webu Policie ČR:
    http://www.policie.cz/clanek/postrada-znamky-za-miliony.aspx

    Jakékoliv informace k výskytu odcizených známek, či k pachateli samotnému mohou pozorní spoluobčané předat kriminalistům cestou linky tísňového volání 158.

    O krádeži známek informovala i TV NOVA:
    http://tn.nova.cz/zpravy/tv-archiv/televizni-noviny/televizni-noviny-br-nocni-tn-18-4.html

    Pošta českých skautů 1918 - telegram se známkou s přítiskem Příjezd prezidenta Masaryka (detail) „Je ironií osudu, že k této krádeži došlo v roce 95. výročí Pošty českých skautů a to zrovna v čase, kdy Klub skautských sběratelů Junáka připravuje k tomuto jubileu výstavu v Poštovním muzeu v Praze,“ říká k případu Michael Kučera z KSSJ.

    Výstava bude otevřena od 18. září do 17. listopadu 2013.
    Návštěvníci výstavy se mohou těšit na unikátní dobové exponáty, filatelistické skvosty i upomínkové a sběratelské artefakty.


    Pošta českých skautů

    Pošta českých skautů 1918 - přítisk Příjezd prezidenta Masaryka (list z odcizeného alba) V době vzniku samostatné Československé republiky – 28. října 1918 – se do služby ve prospěch nového státu přihlásili také skauti. Jednou z významných aktivit byla skautská kurýrní služba.
    K tomu účelu byly zhotoveny i poštovní známky s textem Pošta českých skautů ve službách národní vlády a českým dvouocasým lvem. Byly vydány v nominálních hodnotách: 10 haléřů (modrá) a 20 haléřů (červená).
    Jednotlivé exempláře známek a zejména dopisy s těmito známkami jsou dnes sběratelsky velice cenné, jsou známy také různé barevné zkusmé tisky a vyskytuje se i mnoho padělků.
    V době od 7. do 25. listopadu 1918 skautští kurýři roznášeli osobně důležité zásilky Národního výboru v Praze, tehdy jediného státotvorného orgánu, významným institucím i osobám.
    Skautská poštovní služba byla obnovena pak ještě na jeden den – 21. prosince 1918 – při příjezdu prezidenta republiky T. G. Masaryka do vlasti.
    Iniciátorem Pošty českých skautů byl Josef Rössler-Ořovský, zakladatel Českého olympijského výboru, propagátor kanoistiky a lyžování, skautský činovník a nadšený filatelista.

    Autor