Betlémské světlo je symbol míru a přátelství, který každoročně putuje napříč Evropou, k nám letos dorazí již po čtyřiadvacáté. Do České republiky světlo tradičně putuje z Vídně, kde jej rakouští skauti a skautky předávají skautským delegacím z celé Evropy.

    Betlémské světlo 2012 - stejně jako loni ho v Písecké bráně v Praze bude rozdávat 96. skautský oddíl Šipka, letos 23. prosince Jak vzniká tradice? Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo až po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

    Betlémské světlo 2012 rozvezou skauti letos 22. prosince Harmonogram Betlémského světla 2012

    15. 12. 2012, 14 hod – předání ve Vídni: Ekumenická bohoslužba spojená s převzetím Betlémského světla tentokrát proběhne v katolické farnosti Altlerchenfeld (Lerchenfelder­strasse 111). 21. 12. 2012, 15 hod – předání v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha: Od skautek a skautů převezme světlo arcibiskup Dominik Duka a další významné osobnosti. 22. 12. 2012 po celý den – rozvoz vlaky po České republice: Světlo se ráno vlaky rozjede po celé České republice.

    Betlémské světlo - grafika Ladislav Rusek Rozvoz
    Skauti a skautky světlo každoročně rozvážejí do všech koutů republiky. Vyzvednout si ho může každý. Podívejte se, zda vlaky s Betlémským světlem projíždějí i vaším městem či vesnicí:
    http://www.betlemskesvetlo.cz/app/rozvoz.html

    Betlémské světlo 2012 - stejně jako loni ho v Písecké bráně v Praze bude rozdávat 96. skautský oddíl Šipka, letos 23. prosince Místa k vyzvednutí, doprovodné akce
    Nevyhovuje-li vám harmonogram vlakových rozvozů, nezoufejte. Světýlko lze totiž získat nejen na nádraží. Před Vánoci jej skauti a skautky pravidelně rozsvěcí na různých místech, jako jsou kostely, vánoční trhy, náměstí měst a třeba knihovny.
    Každoročně se též konají různé doprovodné akce – koncerty nebo třeba dílničky pro děti. Seznam míst a akcí naleznete na:
    http://www.betlemskesvetlo.cz/app/mistni-akce.html

    Autor