Bambiriáda 2012 se ponese v duchu motta „Nadšení i zkušenost“, které se pojí k Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity.
    Zaznamenejte, co vám a dětem z vašich sdružení, oddílů, tříd prozradí pamětníci…

    Jestli si také říkáte, že dnešní děti a mladí mají neskutečně lehký přístup k mnoha informacím, ale stejně jim mnohdy to nejdůležitější jakoby uniká, pojďte jim pomoct objevit vzácný zdroj informací – starší občany – pamětníky ve vaší komunitě. Děti se v rámci oddílu, třídy nebo jiné skupiny sejdou s pamětníkem ze svého okolí a povídají si o různých tématech – jak se žilo dříve, jak se učili, jak se bavili, jakou roli měl dříve učitel, kněz nebo lékař. Mohou si povídat také o historii oddílu, vesnice či města.

    Dobrým startem, jak začít poměrně osobní formu vyprávění, je vzít staré fotky a bavit se prostě jen o tom, co jak dřív bylo. Kolik toho každý pamětník prozradí ze své individuální životní cesty, zůstává samozřejmě na něm. Při moderování a vytváření atmosféry setkání se můžete výrazně zapojit právě vy.
    Příběhy ze setkání, zaznamenané vlastním stylem písemnou formou, mohou děti a mladí lidé do 26 let společně s ilustračními fotografiemi posílat do 15. dubna 2012 na adresu:

    Česká rada dětí a mládeže
    Blanka Lišková

    Senovážné náměstí 24
    116 47 Praha 1

    Těšíme se na vaše příspěvky do soutěže!
    Pravidla soutěže a přihlášku si můžete stáhnout na odkaze:
    Kouzlo starých příběhů

    Prvních deset nejhezčích příběhů ze setkání s pamětníky odměníme zajímavými zážitky pro celou skupinu dětí.

    Autoři