Společná fotografie vítězů projektu Dětský čin roku 2009Pátý ročník celorepublikového projektu Dětský čin roku zná své vítěze. Ocenění v šesti soutěžních kategoriích projektu převzali vítězové 1. prosince 2009 na Staroměstské radnici v Praze z rukou slavných osobností. Předávání předcházel slavnostní oběd s dětmi a patrony projektu v restauraci Střelecký ostrov za účasti patronky projektu Ewy Farné.

    Do Dětského činu roku 2009 se zapojilo celkem 14 297 dětí z celé České republiky, které poslaly příběh o statečném činu nebo se zúčastnily hlasování. Příběh o svém skutku nebo činu svého stejně starého kamaráda poslalo letos 608 dětí. Do hlasování o nejlepší příběhy v jednotlivých soutěžních kategoriích se zapojilo 13 989 dětí.
    „Jsme velice rádi, že je projekt úspěšný a každý rok dostáváme více a více příběhů. Doufáme, že tento trend bude pokračovat a děti budou dobro nejen konat, ale také se s námi o něj podělí. Mnoho z nich by nám dospělým mohlo jít příkladem,“ řekl Ján Živný, předseda nadačního fondu Dětský čin roku.

    Soutěž Dětský čin roku Příběhy, které děti letos do projektu přihlásily, soutěžily tradičně v šesti kategoriích: Záchrana lidského života; Pomoc v rodině; Pomoc jiným dětem; Pomoc ostatním lidem; Pomoc přírodě a Dobrý nápad. Jako obvykle byla udělena i Zvláštní cena Učitelských novin za nejlépe napsaný příspěvek.

    Nejvíce dětí hlasovalo v kategorii Pomoc v rodině pro příběh Pomoc babičce od Michala Šebesty ze ZŠ při Fakultní nemocnici Brno. Tato základní škola zaslala také nejvíce soutěžních příběhů a získala nejvíce ocenění. Její zástupce byl mezi vítězi navíc i v loňském roce.

    Předávání moderoval Aleš Háma, čestný předseda nadačního fondu a nechyběla ani Ewa Farná, letošní patronka projektu. Malí vítězové pak přečetli přítomným divákům své příběhy spolu s hercem Janem Révaiem, patronem kategorie Záchrana lidského života, herečkou Jitkou Čvančarovou, patronkou kategorie Pomoc v rodině, ředitelkou NF Kapka naděje Vendulou Svobodovou, patronkou kategorie Pomoc jiným dětem, herečkou a zpěvačkou Petrou Černockou, patronkou kategorie Pomoc přírodě, vícenásobným paralympionikem a mistrem světa v cyklistice Jiřím Ježkem, patronem kategorie Pomoc ostatním lidem, a módním návrhářem Josefem Klírem, patronem kategorie Dobrý nápad.

    Vítězové obdrželi dárky od sponzorů projektu, společností Whirlpool a EPline, dárkové tašky připravila také Městská policie Praha. Zástupci škol, kam docházejí letošní vítězové jednotlivých kategorií, a rovněž nositel ocenění Zvláštní ceny UN, převzali od nadačního fondu Dětský čin roku dárkové šeky na 10 000 korun určených na školní pomůcky. Stejnou částkou byla obdarována i Česká rada dětí a mládeže, která rozvíjí volnočasové aktivity školních dětí a sdružuje více než 200 tisíc dětí z celé České republiky v zájmových kroužcích.

    „Velice si ceníme možnosti šířit dobro v té nejmladší generaci a podporovat děti v jejich snažení. Tento projekt je unikátní, a já jsem rád, že Whirlpool CR může být jeho hlavním partnerem,“ prohlásil Radek Novotný, generální ředitel společnosti Whirlpool CR.

    www.detskycinroku.cz


    VÝSLEDKY DĚTSKÉHO ČINU ROKU 2009

    Záchrana lidského života
    Patricie Dendengová (10 let): Vypravování

    Michal Procházka (11 let)
    Masarykova ZŠ Lubenec
    O svém statečném kamarádovi Michalovi, který zachránil život své mamince, se dočteme v příběhu Patricie.

    Pomoc v rodině
    Michal Šebesta (15 let): Pomoc babičce
    ZŠ při FN Brno
    Jak moc má svou babičku rád dokázal svým příběhem Michal, který neváhal pomoci ani v těžkém období.

    Pomoc jiným dětem
    Klára Rejdová (14 let): Trable s marihuanou
    ZŠ při FN Brno
    Jak je důležité mít dobrou kamarádku, které můžete věřit, a nepomáhat si zakázanými látkami se přesvědčila kamarádka Klárky.

    Pomoc ostatním lidem
    Denisa Kalinová (10 let): Babička kamarádka
    ZŠ Dobřichovice
    Krásný přátelský vztah si Denisa vypěstovala se starší paní, se kterou zažívá mnoho příjemných zážitků.

    Pomoc přírodě
    Anna Šebestiánová (13 let): Třídění odpadu
    Gymnázium Varnsdorf
    O tom, že i čin, který může vypadat obyčejně, je důležitý, vypráví Anička, která přesvědčila svou rodinu, že třídění odpadu je důležité.

    Dobrý nápad
    Pavla Kurková (8 let): Gentleman třídy aneb jak jsme vyzrály na naše divochy
    ZŠ a MŠ Hlohovec
    Zajímavý příběh o tom, jak si děvčata z jedné školičky poradila se svými chlapeckými spolužáky a jejich zlobením.

    Zvláštní cena Učitelských novin:
    Tomáš Procházka (10 let): Pomoc v jedné velké rodině
    ZŠ při fakultní nemocnici Brno
    Tomáš je z velké rodiny, která bydlí ve velkém bytě. On ani jeho sourozenci neváhají pomáhat rodičům s péčí o domácnost a zahradu.


    Organizátor projektu:
    nadační fond Dětský čin roku

    Hlavní partner projektu:
    Whirlpool CR

    Záštita nad projektem:
    Primátor hl. města Prahy
    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
    Ministerstvo zdravotnictví ČR

    Partneři projektu:
    EPline
    Česká rada dětí a mládeže
    Městská policie Praha
    Ogilvy Public Relations
    Restaurace Střelecký Ostrov

    Mediální partneři projektu:
    Učitelské noviny

    Autor