Evropský týden mládeže 2007 Od 2. do 9. listopadu se koná v 31 evropských zemích Evropský týden mládeže 2008. Hlavní část programu, na kterou se sjede na 200 mladých Evropanů, proběhne od 2. do 6. listopadu v Bruselu.
    „Je velmi důležité, aby pro mladé lidi a politické činitele z celé Evropy existovala fóra, na kterých se mohou scházet a hovořit o politických otázkách. Týden mládeže nejen že takovou možnost nabízí, ale současně zvyšuje povědomí o programu EU s názvem Mládež v akci, aby tak více mladých lidí mohlo využít všech příležitostí, které tento program poskytuje,“ vysvětlil Sergej Koperdak, vedoucí oddělení pro politiku mládeže při Evropské komisi.

    Letošní Evropský týden mládeže si stanovil tři základní cíle. Jelikož rok 2008 představuje 20. výročí evropských programů pro mládež, podíváme se v rámci Evropského týdne mládeže zpátky do historie, abychom posoudili, čeho již bylo dosaženo. Účastníci budou diskutovat též o budoucích výzvách pro mladé Evropany a navrhovat opatření, která by se v oblasti politiky mládeže EU měla přijmout. V rámci stanoveného třetího cíle chce Evropský týden mládeže přispět k tématu letošního Evropského roku, kterým je „mezikulturní dialog“.

    „Letošní týden mládeže je zvlášť významný, jelikož v příštím roce bude nově definován rámec pro evropskou spolupráci v otázkách mládeže. Je pro nás velmi důležité, abychom shromáždili co možno nejvíce odpovědí na otázku, co mladí lidé chtějí a potřebují,“ říká Koperdak.

    Diskuze, koncerty a soutěže představují pouze několik příkladů aktivit, které se budou konat po celé Evropě. Do tohoto jedinečného programu se mohou zapojit mladí lidé ze všech zemí, jež se účastní programu Mládež v akci (27 členských států EU a dále Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Turecko).

    Aby tento týden byl skutečně evropským týdnem, bude zvláštní pozornost ve všech zemích soustředěna na organizaci programů na místní, regionální a národní úrovni. Nebudete muset nutně cestovat do svého hlavního města, abyste se mohli Týdne mládeže zúčastnit. Programy se budou konat na různých místech po celé zemi.

    Stěžejní událostí v Bruselu bude debata mezi politiky EU a mladými lidmi, kteří se v průběhu týdne budou účastnit různých workshopů, udělají si průzkumy a připraví se tak na debatu. Jde o důležitý způsob, jak zjistit názory evropské mládeže a jak s ním seznámit politické činitele.

    „Politická složka této události slouží jako hodnotná lekce demokracie. Mladí lidé se zde naučí, jak se dělá politika: z diskuzí v pracovních skupinách vznikají zprávy, na základě kterých vznikají usnesení, ta míří na plenární zasedání a následně jsou diskutována se subjekty s rozhodovací pravomocí. Současně je to pro mladé lidi i zábavná zkušenost na osobní úrovni, kterou si odvezou s sebou domů,“ říká Irene Handeland z oddělení pro politiku mládeže.

    Tato debata však nepředstavuje jediný program v Bruselu v rámci Evropského týdne mládeže. Součástí aktivit bude také slavnostní vyhlášení nejlepších projektů Mládeže v akci. Národní vítězové z každé země budou soutěžit o ceny v sedmi různých kategoriích. „Tato ocenění budou udělena mladým lidem, za jejichž projekty stojí mnoho tvrdé práce. Vrátit se domů s cenou v ruce je také způsob, jak přesvědčit místní politiky, že tento typ projektu má svůj význam,“ dodává Handeland.

    Chcete se dozvědět více?
    Na programu je mnoho dalších aktivit, které můžete navštívit, shlédnout a vyzkoušet! Seznamte se blíže s Evropským týdnem mládeže na stránkách http://www.youthweek.eu.


    Cíle Evropského týdne mládeže 2008
    • přispět, jako součást strukturovaného dialogu s mladými lidmi, k diskuzi o budoucím směru evropské mládežnické politiky,
    • oslava 20. výročí existence evropských vzdělávacích programů,
    • přispět k Evropskému roku mezikulturního dialogu.

    Autor