Vítězný Ekofór v kategorii ZajíčekZajíc v kopírce, zajíc bezdomovec nebo zajíc superman, to je jen několik z mnoha kreslených vtipů, které se tento rok zúčastnily soutěže o nejlepší kreslený vtip s tematikou životního prostředí. Tématem letošního ročníku soutěže Ekofór, pořádané Hnutím Brontosaurus, byl pro všechny kategorie ZAJÍC. Z více než 1300 zaslaných prací bylo organizátory vybráno v každé ze tří kategorií 25 těch nejlepších; ty pak mohli během celého roku zhlédnout a také pro ně hlasovat návštěvníci mnoha prázdninových festivalů.

    Kromě putovní výstavy bylo také možné prohlédnout si vtipy na webových stránkách a dát jim svůj hlas po internetu. V říjnu pak zasedla a vtipy hodnotila odborná porota složená ze zástupců ekologických organizací a předsedy České unie karikaturistů.

    Vítězný Ekofór v kategorii ZajícSlavnostní vyhlášení vítězů soutěže Ekofór a předání cen veřejnosti a odborné poroty proběhlo v rámci festivalu ekologických dokumentů „Týká se to také Tebe“ v pátek 23. listopadu 2007 od 20:00 do 21:30 hodin v komorním sále Reduty v Uherském Hradišti. Veřejnost si tam mohla prohlédnout soutěžní práce a také si poslechnout koncert moravského písničkáře a držitele Anděla za rok 2006 v kategorii „World Music“ Tomáše Kočka, který společně s členkou jeho orchestru Helenkou Macháčkovou přijal pozvání pořadatelů a doprovodil divákům obrazový zážitek libými moravskými melodiemi a zvučným hlasem.

    Martin Perlík předává cenu Radkovi Steskovi.Z oceněných autorů se na předání cen dostavil Radek Steska ze Zlína, oceněný prvním a šestým místem odborné poroty a prvním a třetím místem veřejnsti v kategorii Zajíc, a brněnský kreslíř Petr Vachuda, jenž získal prvenství v hlasování veřejnosti pro kategorii Příběh. Ostatním vítězným autorům, kteří se nemohli na slavnostní vyhlášení dostavit, budou jejich ceny a diplomy zaslány poštou.

    Hnutí Brontosaurus se zaměřuje na pořádání víkendových a prázdninových akcí na pomoc přírodě, kulturním památkám, ekologickou výchovu a osvětu a k životnímu prostředí šetrný životní styl. Nabízí tak široké spektrum zapojení pro ty, kteří nechtějí být lhostejní ke svému životnímu prostředí.

    Jedním z autorů, který omluvil svou neúčast na vyhlášení vítězů Ekofóru 2007, byl Petr Slaba, jenž se svou prací v kategorii Příběh zabodoval jak u veřejnosti, tak u odborné poroty. Výňatek z jeho dopisu (upraveno bez vlivu na smysl textu) je hodný zveřejnění, neboť obsahuje niternou zkušenost s nezodpovědným chováním mnohých jedinců v přírodě a osobní poselství tohoto autora pro lidi, kteří nejsou vůči této problematice neteční:

    „…já pracuji v lese a jsem myslivec, a tak mám velice blízko k přírodě a životnímu prostředí. Často proto vidím, jak se lidé chovají k přírodě. Je to smutné a mnohdy surové a bezohledné. A tak je správné, co Hnutí Brontosaurus dělá a iniciuje. Jelikož též píši články o přírodě či kratší povídky, byl bych rád, kdybyste mohli na vyhlášení výsledků přečíst takové kratší motto, které se týká tématu a které jsem napsal do připravované knížky.
    Motto:
    Obklopeni technickými vymoženostmi dnešní doby, zapomínáme mnohokráte na to, že jsme vzešli z lůna přírody, stejně jako divoká zvěř, která v ní žije. Upoutáni k vynálezům a výdobytkům civilizace velice často opomíjíme, že v našem těsném sousedství po staletí a tisíciletí žijí živočichové, pro něž výdobytky nás lidí často znamenají nebezpečí a mnohokráte i zánik jejich životního prostředí či změnu dosavadního života. logo Hnutí BrontosaurusDruhy, které se dokáží přizpůsobit nám lidem, přežívají. Druhy, které to nedokáží, živoří do té doby, než zcela vymřou. Jejich místo však již nelze nahradit, rovněž tak jejich jedinečnost a krásu. Záleží tedy na nás, abychom k nim přistupovali s citem a porozuměním. Abychom při našem obrovském rozmachu a vývoji dokázali vytvořit takové podmínky, jež jim umožní další existenci a budoucnost. Aby jméno Homo sapiens, jímž se tak hrdě honosíme, zůstalo v myslích dalších generací jménem živočišného druhu, který dokázal a pomohl svou moudrostí žít a přežít všem tvorům a formám života na planetě jménem Země.“

    Motto Petra Slaby přednesl na vyhlášení vítězů Ekofóru 2007 Tomáš Kočko. Jen s velikou lítostí lze konstatovat, že obsah poslední věty jeho motta se už nikdy nemůže naplnit, protože člověk svou činností již nesčetné množství druhů vyhubil a mnoho dalších dnes díky němu stojí na pokraji jistého zániku.

    Autor