Mezipatra 2007Osmý český gay a lesbický filmový festival MEZIPATRA 2007 se uskuteční pod záštitou pana Václava Havla a MUDr. Pavla Béma, primátora Hlavního města Prahy. V Brně proběhne od 26. října do 3. listopadu v kině Art a v Sále Břetislava Bakaly, v Praze pak od 5. do 11. listopadu v kinech Světozor a Oko. Připravují se také ozvěny festivalu, a to hned v několika městech. Tématem letošního ročníku je Rebelie a buřičství. Program představí také retrospektivu filmů dvou tvůrčích osobností, které budou i hlavními hosty festivalu. Je to kanadský režisér John Greyson a německá režisérka Ulrike Ottinger. Zvláštní sekce Zkouška z dospělosti se pokusí zmapovat zobrazování gayů a leseb v české kinematografii posledních 18 let.

    Mezipatra 2007: Snímek z filmu El CalentitoS cílem poskytnout majoritní společnosti impuls k poznání lesbické, bisexuální a transgender kultury vznikl v roce 2000 festival Mezipatra. Pořadatelé z brněnského sdružení STUD založili festival, tehdy ještě pod názvem Duha nad Brnem, aby přiblížili život jednotlivců sexuálních minorit, jejich osobitou kulturu a historii a přispěli tak k přirozenému pronikání této minority do povědomí společnosti jako její nedílné součásti. Mezinárodní soutěžní přehlídka filmů se od roku 2003 rozšiřuje také do Prahy, postupně získává na popularitě a v současnosti je jednou z nejvýznamnějších kulturních a společenských akcí pro G/L komunitu. Pořadatelům se ale současně daří propojovat tuto minoritu s většinovou společností. Z průzkumu publika posledních ročníků vyplynulo, že mezi návštěvníky bylo stejný podíl heterosexuálů jako homosexuálů. Slovy Václava Havla se festival „stal za osm let svého trvání respektovaným registrovaným partnerem ostatních filmových přehlídek, které se v České republice konají.“

    Mezipatra 2007: Snímek z filmu Pacient číslo nulaSlavnostní zahájení festivalu za přítomnosti hostů, partnerských institucí, sponzorů a patronů se bude konat v brněnském Sále Břetislava Bakaly 26. října ve 20.30 hodin, v Praze pak 5. listopadu v kině Světozor ve stejný čas. Vstupenky na jednotlivá představení lze zakoupit přímo v pokladnách kin za 85 a 95 Kč, permanentky do velkého sálu kina Světozor pak za 499 Kč. Aktuální program a katalog festivalu je k dispozici v kinech a na www.mezipatra.cz.

    Mezipatra 2007: Snímek z filmu El CalentitoBěhem festivalu bude promítnuto celkem 61 filmů v 6 sekcích. Kromě dvou poct autorům (Pocta Johnu Greysonovi, Pocta Ulrice Ottinger), jejichž dílo koresponduje s tématem letošního festivalu, buřičstvím, je připravena sekce Zkouška z dospělosti, která představuje homosexuály očima českých filmařů za posledních osmnáct let. Angažované dokumenty ozřejmí, jaké jsou hranice tolerance v současné Evropě. Dokumenty úspěšného německého filmaře Jochena Hicka ukazují přetrvávající i nová nebezpečí pro otevřenou společnost – homofobní politiky nových členských států EU, homofobii (a často i homofobní násilí) přistěhovalců z rozvojových zemí i předsudky, které přetrvávají v tradičních komunitách mimo velká města. Festival udělí tři ceny: Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Cenu diváků za nejlepší film. V odborné porotě zasednou Barbara Reumüller, ředitelka vídeňského festivalu Identities, Cosimo Santoro, dramaturg Turínského gay a lesbického filmového festivalu, který je jedním z největších a nejstarších GLBT festivalů na světě, a Fabiano Golgo, původem brazilský žurnalista působící v Praze. Festival provází i bohatý doprovodný program, jehož součástí je celá řada tematických přednášek, diskusí a výstav.

    Mezipatra 2007: Snímek z filmu SvědkovéO cenu za nejlepší film se opět uchází Lisa Gornick, která Mezipatra vyhrála v roce 2004 se svým debutem Miluji Tě?/ Do I Love You?. Její nový film Tik tak ukolébavka/ Tick Tock Lullaby se zaměřuje na mateřství – woodyallenovská hlavní hrdinka pochybuje o tom, zda vskutku chce být matkou, nebo je jen obětí společenského tlaku a fenoménu „biologických hodin“. Režisérka festival osobně navštíví. Do soutěže se také vrací tvorba Lionela Baiera, švýcarského režiséra loňského soutěžního filmu Hloupý kluk/ Garcon stupid novým filmem Pokradmu /Comme des voleurs. Mezipatra poprvé uvedou tvorbu Andrého Téchiné, jednoho z nejvýznamnějších francouzských režisérů současnosti. Soutěží snímkem Svědkové/ Les Témoins.

    Mezipatra 2007: Snímek z filmu PróteusVyhlášení vítězných filmů a předání cen se uskuteční na slavnostním zakončení Mezipater v neděli 11. listopadu ve 20:30 hodin v pražském kině Světozor. Filmovou část programu uzavře projekce snímku Querelle, která připomene 25. výročí úmrtí R. W. Fassbindera. Querelle, poslední Fassbinderův film, vzbudil na MFF v Benátkách skandál a do historie tohoto festivalu se nesmazatelně zapsal rozkolem, který způsobil v hlavní porotě (z té vystoupil Marcel Carné na protest vůči odmítání Fassbinderova díla zbývajícími porotci).

    Mezipatra 2007: Snímek z filmu Pacient číslo nulaFestival Mezipatra pořádá občanské sdružení STUD Brno, které se už dvanáct let aktivně zabývá problematikou sexuálních menšin. Realizační tým sestává z velké části ze studentů a absolventů Filozofické fakulty a Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

    Program festivalu a další informace najdete na www.mezipatra.cz

    Autor