Deskohraní6. ročník festivalu Deskohraní, který probíhal od 30. 9. do 8. 10. 2006 v pražském Tyršově domě, skončil úspěšně.
    Opět největším lákadlem byla Ludotéka (otevřený herní prostor, kde si každý zdarma zahraje a naučí se kteroukoli z našich více než 350 druhů her).

    Ludotéka byla opět v provozu po celou dobu festivalu, vždy od 9:00 do 22:00 hod. Počet návštěvníků odhadujeme na 4000. Samozřejmě byl zájem i o turnaje a soutěže. Letos se jich uskutečnilo 71 v 25 disciplínách a vstupů do turnajů jsme zaznamenali 1697. Hráči byli z 8 zemí Evropy. Nejpočetnější turnaj byl Čtyřpohár (92 hráčů), hned za ním byl hlavní turnaj ve Scrabble (87 hráčů) a Osadníci (74 hráčů). Překvapil nás Bang!, kterého se zúčastnilo 69 hráčů a stal se tak 4 nejpočetnějším turnajem. Nejnavštívenější novinkou byl turnaj ve Funkenschlagu.

    DeskohraníMezi nejvýznamnější turnaje patřilo Mistrovství ČR v Osadnících z Katanu (vítěz Martin Válek), Mistrovství ČR v Carcassonne (vítěz David Korejtko), Mistrovství ČR v deskových hrách družstev (vítězné družstvo Paluba II), Mistrovství ČR ve Scrabble juniorů (vítězkyně Barbora Červenková) a mnoho dalších kvalifikačních i jiných turnajů.

    Vítězem Pětimysli (soutěže o nejuniverzálnějšího hráče) se stal opět Jiří Bauma. Druhý se umístil Martin Galbavý a bronz si odnesl Michal Konfršt. Celkem splnilo podmínky účasti v této soutěži 50 hráčů.

    DeskohraníTurnaje se konaly o obou víkendech od rána do pozdních hodin a ve všední dny převážně po večerech. Všední dny dopoledne byly opět určeny pro školy. Děti se učily hry a hrály v malých turnajích. Výsledky turnajů a mnohem víc o festivalu najdete na www.deskohrani.cz

    PalubaFestival organizuje sdružení Duha Děsír – Klub deskových her Paluba (www.paluba.cz) ve spolupráci s Českou asociací Go, Českou federací Dámy, Českou asociací Scrabble, Českou federací Othello, Českou federací Piškvorek a Renju, Českou federací Zatre a mnoha dobrovolníky. Hlavním sponzorem festivalu je firma dovážející kvalitní deskové hry Albi (www.albi.cz).
    Klára Zemanová

    Autor